Pe 17 noiembrie, cele mai puternice companii din România vor fi premiate de către Camera de Comerț și Industrie a României în cadrul Topului Național al Firmelor 2021, un eveniment de excepție cu o lungă tradiție.
Rezultatele pe 2020, analizate de Camera de Comerț și Industrie a României confirmă rezistența și capacitatea economiei românești, de a face față șocului provocat de pandemie.
„Economia românească și-a confirmat, prin rezultatele pe anul 2020, rezistența și capacitatea de a face față șocului provocat de pandemie. Companiile românești de top au reușit, cu eforturi considerabile, să facă față unei situații de o dificultate fără precedent. La Topul Național al Firmelor, un moment unic și de tradiție, care a crescut împreună cu economia națională, celebrăm munca, reziliența și creativitatea celor mai puternice companii din România. Topul Național al Firmelor – un eveniment de referință unde performanța economică își ocupă locul cuvenit”, a declarat Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.
La eveniment vor fi prezenți oameni de afaceri, acționari sau manageri, șefi de autorități publice, jurnaliști și președinți de camere de comerț.
“An de an, indiferent de greutățile din mediul economic, Camera de Comerț și Industrie a României alocă resurse pentru a felicita eforturile susținute peste an în companiile din România. Pentru toți colegii noștri, această apreciere este foarte importantă”, a declarat Alexandru Griguță, CFO Aramis Invest SRL.
“Traversăm un context socio-economic-sanitar care a schimbat și continuă să schimbe condițiile în care își desfășoară activitatea mediul de business local, de la modificări în comportamentele de consum până la cele care influențează managementul investițiilor, cheltuielilor și veniturilor. De aceea, în ultimii doi ani, poate mai mult decât oricând, sunt de aplaudat business-urile care au înțeles dinamicile pieței și au reușit să transforme provocările în oportunități de creștere. Mastercard aplaudă și efortul CCIR care analizează anual volume imense de date pentru a determina care sunt cele mai competitive firme locale, oferind și o serie de alte informații valoroase la nivel de piață, si ne bucurăm să susținem și în 2021 acest demers de transparență și recunoaștere a performanțelor. Mastercard colaborează îndeaproape cu o multitudine de firme și companii din toate industriile analizate în cadrul Topului, prin consultanța și tehnologiile pentru plăți digitale asigurate, pentru a construi, împreună, un viitor mai bun pentru mediul de business autohton”, a declarat Cosmin Vladimirescu, Country Manager România și Croația – Mastercard.
Topul Național al Firmelor, ediția 2021, prezintă cele mai performante companii din șapte domenii de activitate: industrie; servicii; comerț; turism; cercetare-dezvoltare și high-tech; agricultură, silvicultură și pescuit; construcții.
În 2021, un număr de 12.393 de firme au fost incluse în primele 10 poziții. Cifra de afaceri cumulată a companiilor clasate pe primele zece locuri este de 178,18 miliarde de euro, iar profitul din exploatare al companiilor a însumat 15,08 miliarde euro.
Ponderea profitului din cifra de afaceri s-a menținut constantă în 2021 față de 2020, profitul din exploatare reprezentând 8% din cifra totală de afaceri, ceea ce indică o menținere a profitabilității companiilor românești.
În ceea ce privește numărul total de salariați al companiilor clasate pe primele 10 poziții, acesta a fost de 1.279.119.
Ca pondere, după numărul de companii incluse în top 10, cele mai semnificative domenii sunt industria (35,45%) și serviciile (27,76%), urmate de comerț (21,08%), agricultură, silvicultură și pescuit (4,95%), construcții (4,81%), cercetare-dezvoltare și high-tech (3,76%), turism (2,19%).
În funcție de cifra de afaceri, domeniul comerț are o pondere de 46,93% din cifra totală de afaceri a companiilor, urmat de industrie (32,83%) și servicii (11,08%). În funcție de profit, cele mai profitabile companii sunt în domeniul industrie, cu un profit de 36.40% din profitul total și o pondere a profitului de 9,38% din cifra de afaceri a companiilor din industrie.
Evenimentul economic al anului, din perspectiva numărului de firme implicate
La realizarea clasamentului Topul Național al Firmelor 2021 au fost analizate 768.372 de bilanțuri financiar-contabile ale companiilor active în România. Dintre acestea, 250.925 de bilanțuri au intrat în competiția pentru primele 10 poziții în clasamentul național, în conformitate cu metodologia de realizare a topurilor de firme implementată de Camerele de Comerț în toate județele țării.
Clasamentul Topul Național al Firmelor se bazează pe următorii indicatori economici: cifra de afaceri netă; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare; eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat.
Află mai multe: https://tnf.ro.