Ultima centrală pe cărbune din Marea Britanie se va închide luni, pe 30 septembrie, marcându-se astfel prima dată când o țară din G7 nu mai utilizează cărbunele pentru a produce electricitate, conform AFP, citat de news.ro.
Marea Britanie îşi închide ultima centrală pe cărbune: „Sfârșitul unei ere”
Centrala a fost inaugurată în anul 1967 și reprezintă un pas important în demersul Londrei de a-și decarboniza complet energia electrică până în anul 2030 și de a atinge ulterior neutralitatea în materie de emisii de carbon până în anul 2050.
Închiderea ultimei centrale pe cărbune din Marea Britanie „marchează sfârșitul unei ere”, dar simbolizează și începutul „unei noi ere” care va favoriza crearea de noi locuri de muncă în sectorul energetic, scrie într-un comunicat al guvernului britanic.
Centrala este situată între Derby și Nottingham, la Ratcliffe-on-Soar și va fi complet dezmembrată „până la sfârșitul deceniului”, potrivit celor comunicate de compania energetică germană Uniper, proprietarul acesteia, înainte de crearea pe amplasament a unui „cluster energetic și tehnologic fără carbon”.
„Locul cărbunelui este acum în cărţile de istorie”, a spus Tony Bosworth de la ONG-ul Friends of the Earth.
„Prioritatea este acum să ne îndepărtăm de gaz prin dezvoltarea cât mai rapidă a uriaşului potenţial de energie regenerabilă al Regatului Unit”, a mai adăugat acesta.
„Marea Britanie a dat un exemplu de urmat pentru restul lumii”, a declarat Doug Parr de la Greenpeace UK.
Pentru a-și continua planul în ceea ce privește energia verde, Londra vrea să creeze o companie publică, Great British Energy, cu sediul la Aberdeen, în estul Scoției, pentru a investi în turbinele eoliene plutitoare, în energia mareelor și în energia nucleară.