Luna trecută, Amazon și-a sărbătorit cea de-a 20-a aniversare a prezenței în Irlanda. Ar fi trebuit să fie un moment de bucurie. La urma urmei, Amazon, ca și alți giganți tehnologici, a investit masiv în această țară în ultimele două decenii datorită regimului său fiscal scăzut, susținând o creștere amețitoare. Dar, în realitate, aceste sărbători aniversare au avut o tentă amară. Unul dintre motive este că instanțele europene au decis luna trecută că scutirile fiscale de 13 miliarde de euro acordate pentru Apple au fost ilegale. Liderii comunității de afaceri se tem că acest lucru ar putea submina investițiile viitoare, potrivit prestigiosului cotidian britanic Financial Times.
Constrângerile impuse de energie
O altă problemă este energia. Amazon Web Services derulează în prezent investiții de 30 de miliarde de euro în Europa, pe fondul unei explozii a inteligenței artificiale, potrivit lui Neil Morris, directorul irlandez al Amazon Web Services. Cu toate acestea, nimic nu va ajunge în Irlanda deoarece oficialii Amazon sunt îngrijorați de viitoarele constrângeri energetice. Într-adevăr, există rapoarte conform cărora compania a redirecționat deja unele activități desfășurate în cloud tocmai din această cauză.
Deși guvernul irlandez s-a angajat să extindă rețeaua energetică, în principal prin intermediul parcurilor eoliene, acest lucru nu se întâmplă suficient de repede pentru a satisface cererea în creștere. Și infrastructura de hidrocentrale are probleme. Da, dacă vă puteți închipui, o țară cunoscută pentru o vreme umedă și cu mult vânt întâmpină probleme în furnizarea de energie hidro și eoliană către marile companii din domeniul tehnologiei.
Există cel puțin patru lecții care ar trebui să ne trezească. În primul rând, această poveste arată că discursul popular cu privire la inovarea tehnologică este, în cel mai bun caz, limitat și, în cel mai rău caz, iluzoriu. Mai precis, în cultura modernă avem tendința de a vorbi despre internet și inteligență artificială ca și cum acestea ar fi un lucru pur neînsuflețit (precum un „nor”).
În consecință, politicienii și votanții trec adesea cu vederea infrastructura fizică neinteresantă, dar care face acest lucru să funcționeze, precum centrele de date, liniile electrice și cablurile submarine. Dar această deseori ignorată infrastructură este esențială pentru funcționarea economiei digitale moderne și de aceea trebuie să îi acordăm urgent mai mult respect și atenție.
Inteligența artificială consumă de 10 ori mai multă energie
În al doilea rând, trebuie să ne dăm seama că această infrastructură este, de asemenea, supusă unei presiuni tot mai mari. În ultimii ani, consumul de energie al centrelor de date a fost destul de stabil, deoarece creșterea nivelului de utilizare a internetului a fost compensată de creșterea eficienței energetice. Cu toate acestea, situația se schimbă rapid acum: căutările online către Inteligența Artificială utilizează de aproximativ 10 ori mai multă energie decât motoarele de căutare existente. Prin urmare, consumul de energie electrică al centrelor de date se va dubla cel puțin până în 2026, conform Agenției Internaționale pentru Energie – iar în SUA se preconizează că acestea vor consuma 9% din totalul energiei electrice până în 2030.
În Irlanda, consumul a explodat deja la peste 1/5 din rețea – mai mult decât gospodăriile, anunță Financial Times.
Modalități pentru energie suplimentară
În al treilea rând, graba companiilor și a guvernelor de a afla cum – sau dacă – vor putea găsi această electricitate suplimentară, a produs o binecuvântare neașteptată: tehnologia a devenit un motor-cheie al tranziției energetice.
Da, creșterea consumului de energie electrică duce la creșterea emisiilor. Însă, companii precum Google, Microsoft și Apple investesc masiv în energia hidro, eoliană și solară și în inovarea în domeniul bateriilor. Microsoft chiar a anunțat recent un acord cu grupul de utilități Constellation pentru a investi 1,6 miliarde de dolari în repornirea centralei nucleare Three Mile Island din Pennsylvania, pentru a satisface cererea de energie electrică a AI. Capitalizarea de piață a Constellation a depășit de atunci 80 de miliarde de dolari deoarece investitorii se așteaptă la mai multe astfel de acorduri.
Între timp, Sam Altman de la OpenAI și cofondatorul Microsoft, Bill Gates, laudă cu entuziasm reactoarele modulare mici. Aceștia și alții din sectorul tehnologic speră că astfel de inițiative vor reduce în cele din urmă criza de energie, în special dacă viitoarele versiuni ale inteligenței artificiale vor utiliza mai puțină energie. În acest caz, temerile actuale cu privire la aprovizionarea cu energie electrică s-ar putea dovedi a fi eronate – la fel cum previziunile privind o foamete globală au fost infirmate de revoluția verde din anii 1960. Tehnologia în sine poate rezolva problemele tehnologice – sau cel puțin așa se speră, prezintă Financial Times.
Soluția: politică guvernamentală comună pentru domeniul energetic
A patra lecție este că o astfel de soluție energetică inovatoare nu ar putea funcționa fără o politică guvernamentală coerentă. Din nefericire, aceasta nu prea există. La urma urmei, este nevoie de autorizație de construcție pentru a construi centre de date, ceea ce înseamnă adesea intervenția guvernului. Uitați-vă doar la modul în care Angela Rayner, viceprim-ministrul Regatului Unit, se implică în forță într-un conflict local în localitatea Abbots Langley din comitatul Hertfordshire, unde localnicii doresc să blocheze noile investiții digitale.
Este nevoie și de implicarea guvernului pentru a crea rețele electrice conectate. De exemplu, un impediment uriaș în calea implementării energiei regenerabile în SUA este faptul că este scandalos de greu să se obțină autorizațiile necesare pentru construirea liniilor de transport care să conecteze resursele de energie regenerabilă din inima Americii, către locuri însetate de energie precum California.
În cazul în care criza de energie se va intensifica, vom avea nevoie, de asemenea, ca guvernul să decidă viitoarea distribuție a resurselor limitate de energie electrică. Ar trebui abordate subiectele despre gospodării și dacă ar trebui să aibă prioritate față de întreprinderi în cazul în care rețeaua se prăbușește, iar dacă statul sau marile companii de tehnologie ar trebui să finanțeze inovarea.
Libertarienii – și mulți tehnicieni – ar putea susține faptul că forțele pieței (adică prețurile) ar trebui să determine răspunsurile. Dar această viziune este toxică din punct de vedere politic, după cum știu prea bine liderii irlandezi. Așadar, pregătiți-vă pentru bătălii în domeniul energiei pe tot cuprinsul lumii industrializate. Nu ar trebui sa ne îngrijoreze doar bătăliile legate de riscurile existențiale ale Inteligenței Artificiale, conchide Financial Times.