Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut luna trecută și au ajuns la cel mai ridicat nivel din aprilie 2023 până în prezent. Anunțul a fost făcut de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), pe fondul majorării cotațiilor la uleiuri vegetale, potrivit Reuters, citat de Agerpres.
Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni
FAO publică lunar raportul Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din uleiuri vegetale, cereale, lactate, carne și zahăr.
În luna octombrie, indicele s-a situat la o medie de 127,4 puncte, în creștere de la nivelul de 124,9 puncte înregistrat în luna septembrie și cu 5,5% mai mult decât valoarea înregistrată în perioada similară a anului 2023.
Luna trecută, au crescut toate cotaţiile, cu excepţia cărnii, iar preţul uleiurilor vegetale a urcat cu peste 7%, pe fondul temerilor privind producţia de ulei de palmier, a precizat FAO.
Persistenţa temerilor privind perspectivele producţiei de zahăr din Brazilia în anul agricol 2024/2025 a sprijinit o creştere mai moderată a preţurilor la zahăr în octombrie. În septembrie, cotaţiile la zahăr au urcat cu 10,4%, iar în octombrie au înregistrat un avans de 2,6%.
Prețurile la cereale au urcat cu 0,8% în luna septembrie. Cotațiile la grâu au crescut, în urma temerilor privind condițiile de plantare din emisfera nordică și în urma introducerii unui prag neoficial pentru prețul exporturilor de grâu rusesc.
La produsele lactate s-a înregistrat o creștere a prețurilor de aproape 2%.
La carne s-a înregistrat un declin de 0,3%, în urma declinului prețului cărnii de porc.
Într-un alt raport, FAO a redus estimările privind producția mondiale de cereale în 2024 la 2,851 miliarde de tone, după ce anterior previziona uun nivel de 2,853 miliarde de tone.
Revizuirea indică o scădere de 0,4% a producţiei mondiale de cereale în 2024, comparativ cu 2023, deşi rămâne la al doilea cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, potrivit raportului FAO.